Novosti

Bincanjem i kotačanjem u Goli i Gotalovu proslavljen Uskrs

“Bincanje” i “Kotačanje” stare su tradicionalne igre koje se već naraštajima igraju u Općini Gola.

Na uskrsno jutro nakon blagoslova jela u 7 sati okupe se ekipe na ulicama Gole. Običaj je igranja dviju ekipa: Igraju oženjeni muškarci protiv slobodnih mladića. Treninzi uoči samog natjecanja, naravno traju i prije, i pripremaju se tjednima unaprijed. Pravila igre su vrlo jednostavna. Nakon formiranja dvije ekipe (većinom na cesti nasred ulice) u kotačanju jedna ekipa drugoj kotrlja mali kotač veličine paka za hokej. Cilj druge ekipe je udariti ga kotačnicom i što jače ga vratit natrag zemljom ili zrakom. Ukoliko ne uspiju pogoditi kotrljaju oni. Slično je i kod bincanja samo malo drugačiji “alat”. Opet se formiraju dvije ekipe, ali je ovaj put cilj što jače sa palicom pogodit binca koji se nalazi na dasci postavljenoj na cigli (bincalki). Druga ga ekipa mora uhvatit u zraku da bi ona išla na pucanje. Ako binac ipak udari u zemlju moraju ga što prije bacit suigraču na bincalku kako bi on dodirom cigle spriječio tzv. spašavanje palica igrača protivničke ekipe koji su pucali. I to zato jer nakon što neki od igrača pogodi binca a protivnička ga ekipa ne uhvati u zraku, mora trčati po svoju palicu i vratiti je prije nego se vrati binac. To mogu raditi i svi njegovi suigrači koji su pucali, a nisu uspjeli spasiti svoje palice. Veoma slično baseballu, iako se čak priča da je baseball i nastao po uzoru na bincanje! Dok za kotačanje govore da je preteča hokeja.

Ove iznimno zabavne igre traju do neposredno pred svetu misu u 11 sati, a ove iznimno zabavne igre prate brojni znatiželjnici koji kroz šaljive komentare i veselo druženje bodre igrače te uz domaću kapljicu slave Uskrs. Unatoč tome što danas brojni običaji netragom nestaju, Golčani se ne boje jer mladi naraštaji njeguju običaje.

U Gotalovu se pak ove godine dogodio pravi presedan: Gotalovčice su uzele palice u svoje ruke i prekinule tradiciju u kojoj se kotačanjem bave samo djeca i muškarci. Ovog Uskrsa se muškoj ekipi pridružila i ženska, po prvi puta u povijesti!