Novosti

Hlebine započinju projekt H.I.N.T. prvi gost Stipan Tadić

Muzej grada Koprivnice i Galerija Hlebine pokrenuo je projekt H.I.N.T. (Hlebine, Inovacija, Naiva, Tradicija). Projekt obuhvaća rezidencijalni boravak suvremenih umjetnika u Hlebinama, selu koje je omogućilo formiranje naivne umjetnosti, važne kako za hrvatsku, tako i za svjetsku modernu umjetnost i kulturni identitet.

Naivne umjetnosti kakvu danas poznajemo zasigurno ne bi bilo bez uzajamnog djelovanja dvije “struje” – iskonske, autohtone (koja je započela 1. generacijom autora i Ivanom Generalićem kao predvodnikom) i stručne akademske potpore (u početku Krste Hegedušića, a kasnije i Dimitrija Bašičevića, akademskih slikara). Imajući to u vidu, organizatori H.I.N.T.-a, a u čast 50. obljetnice djelovanja, odlučili su povezati suvremene akademski obrazovane umjetnike ugostiti određeni dio godine u Hlebinama, kako bi osjetili način i puls ruralnog života, bogatstvo prirode, te se inspirirali i načinili nova djela različitim tehnikama. Tako je čast prvog gosta pripala Stipanu Tadiću. Mladi umjetnik Stipan Tadić, došao je tako živjeti u Hlebine i upoznati tradiciju naive te naučiti obrnutu tehniku silkanja na staklu. Svoje dojmove podijeliti će na izložbi koju će održati u listopadu ove godine u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama.

Naiva u sebi spaja tradicionalno i moderno, kroz odmake u stvaralaštvu tzv. autsajdera. Novim spojem tradicionalnog i modernog redefinirat će se suvremenost, stvorili novi pogledi, vidici i saznanja unutar suvremene umjetnosti, te time revitalizirali, oživjeli i obogatili hrvatsku umjetnost.

Zlatko Kauzlarić Atač i Stipan Tadić u Hlebinama. Foto: Tina Antolić.

Rezidencijalni program u 2018. godini započinje istraživačkim radom Stipana Tadića, mladog vizualnog umjetnika koji je već nekoliko godina prisutan na globalnoj likovnoj sceni te je od strane likovne kritike vrlo brzo prepoznat i priznat. Stvaralačku svestranost i zaigranost potvrđuje i najnovijim okretanjem prema slikarstvu na staklu, specifičnom za umjetnost Hlebinske škole te zanimanjem za naivnu umjetnost općenito. Prvu seriju radova inspiriranih naivom izrađuje uglavnom u tehnici gvaša, a obrađuje teme iz zagrebačke okolice, periferije.

Kako bi upoznao motive iz Podravine, Stipan Tadić će tijekom ožujka boraviti u Hlebinama, u suživotu s lokalnim stanovništvom, ritmom prirode i sela te u interakciji sa živućim naivnim umjetnicima s kojima će “brusiti” umijeće slikanja na staklu. Kao rezultat nastat će skice, crteži i slike na staklu koje će se predstaviti na izložbi u Galeriji naivne umjetnosti u listopadu 2018. godine.