Novosti

Održan kulturni petak u Hlebinama

Kulturni petak otpočeo je s druženjem s mladim vizualnim umjetnikom Stipanom Tadićem koji je pričao o doživljajima vezanim uz svoj boravak u Hlebinama tijekom ožujka u sklopu programa H.I.N.T. (Hlebine, Inovacija, Naiva, Tradicija). Namjera programa je povezivanje suvremenih umjetnika koji bi određeni dio godine boravili u Hlebinama kako bi kroz suživot s lokalnim stanovništvom osjetili način života, energiju i vibracije mjesta, prirode koja ga okružuje, kao i sve one skrivene detalje koji čine neku zajednicu takvom kakva ona jest. Time bi umjetnici dobili priliku za neku novu vrstu inspiracije koja će se pretočiti u njihovo viđenje naivne umjetnosti.

Naiva u sebi spaja tradicionalno i moderno, čak s tendencijom prema suvremenom, kroz odmake u stvaralaštvu tzv. autsajdera. Novim spojem tradicionalnog i modernog redefinira se suvremenost, oformljuju se novi pogledi, vidici i saznanja unutar suvremene umjetnosti, dok se naivna umjetnost revitalizira, oživljava i obogaćuje iz novog, neočekivanog (a opet toliko logičnog) kuta gledanja.

Foto: Turistička zajednica područja “Središnja Podravina”

Rezultat njegovog boravka u Hlebinama su skice, crteži i slike na staklu koje će biti predstavljene javnosti na izložbi u Galeriji naivne umjetnosti u listopadu 2018. godine. Bilo je zanimljivo poslušati što ovaj mladi i perspektivni umjetnik ima za reći po pitanju naive u Hrvatskoj. Iz njegovog izlaganja se vidi kako ima poštovanje prema ovom likovnom izrazu, te je pričao o tome kako ova tehnika nije nimalo jednostavna za savladati. U raspravu su se uključili dugogodišnji slikari naive dajući svoje viđenje pa i savjete u tehnikama slikanja. Na pitanje o tome što misli o današnjim nastavljačima tradicije i ima li budućnosti povezivanja sa turističkim segmentom, Stipan je odgovorio da svakako vidi budućnost, te je poručio da svatko pokuša pronaći svoj put u izrazu. Koliko je njegov put prepoznat govori činjenica da su ljubitelji njegovog lika i djela došli čak iz Zagreba, kako bi ga podržali. Program je vodila mlada i vrlo perspektivna kustosica Muzeja grada Koprivnice, povjesničarka umjetnosti Helena Kušenić.

Foto: Muzej Grada Koprivnice

Kulturni je petak na koncu začinio Antonio Grgić svojim iznimno zanimljivim viđenjem slike Ivana Generalića “Gatara” iz 1975. godine, na temu transrodnosti u naivi. On smatra kako je to najtajanstvenija od svih Generalićevih slika i vjerojatno jedna od najintimnijih. Otkrio nam je zašto Ciganka pokazuje na svoju naušnicu u obliku kotača, povezao je brojne umjetnike u povijesti s simbolikom koju su prikazivale njihove slike, s čitavim opusom Ivana Gereralića čime je pokazao njegovu veličinu.

Foto: Turistička zajednica područja “Središnja Podravina”

Ovim druženjem održan je još jedan kvalitetan i posjeta vrijedan program u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama.