Novosti

Održan trening radne grupe za osnivanje kratkih opskrbnih lanaca u prekograničnom području Mađarske i Hrvatske

Danas je u Čakovcu održan trening za uspostavu kratkih opskrbnih lanaca (KOL-ova). Trening radne grupe održan je u sklopu projekta „AgriShort – Uspostavljanje kratkih lanaca opskrbe i konkurentnog poljoprivrednog sektora u prekograničnom području kroz institucionalnu suradnju“ koji je financiran iz Interreg V-A Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Trening je vodila Dr. Katalin Kujani, stručnjakinja kratkih opskrbnih lanaca iz Mađarske.

Uspostava kratkih lokalnih lanaca, kao i osvješćivanje prednosti i koristi ovog projekta može dovesti do razvoja sustava lokalne proizvodnje, stvaranja raznolikosti i različitostti ruralne ekonomije. To je iznimno važno za Hrvatsku koja se profilira kao turistički poželjna destinacija. Današnji trendovi pokazuju kako potrošači sve više traže lokalne proizvode: drugačije, originalnije, proizvode “s imenom i prezimenom, porijeklom, dušom i srcem“. Ukoliko se udruživanjem stvori snažna veza lokalnih proizvođača, moguće se lakše oduprijeti promjenama u okruženju. Uspostavom kratkih opskrbnih lanaca potiče razvoj ruralnog područja, sprečava iseljavanje ruralnog stanovništva, potiče razvoj turističkih i srodnih aktivnosti, te u konačnici daje pozitivan doprinos stvaranju kulturnog identiteta baziranog na lokalnim proizvodima.

Primjeri iz Europe ukazuju da proizvođači uključeni u lokalni sistem hrane dvostruko više koriste autohtone pasmine i proizvode na svojim gospodarstvima. Takva pozitivna praksa pridonosi očuvanju bioraznolikosti i kulturnoj tradiciji, što je sve u duhu ruralnog razvoja i održive ekonomije i čemu trebamo težiti.