Novosti

Ovogodišnji Sudetin kazališni vikend okončan premijerom predstave “Na raskrižju”

Jučer je završen Sudetin kazališni vikend u organizaciji Glumišne družine Virje.

U subotu je sada već tradicionalno upriličen 3. Susret dramskih školskih družina na kojem su sudjelovali Dramska družina Ozana KUD-a Braća Radić Visoko,Zrcalo i Čkomi, Pepa, Mala dramska scena Kulturne udruge Tomislav Franjić Kalinovac, Vitez željeznog srca, Dramsko-scenska skupina OŠ Koprivnički Bregi, Božićni igrokaz i Picek, micek i pravi slon, Medijska grupa OŠ prof. Franje Viktora Šignjara, Virje, Crvenkapica i Plesna skupina OŠ prof. Franje Viktora Šignjara, Virje.

Nakon nastupa dramskih dužina, održana je dramska radionica uz mentorstvo i vodstvo glumice i lutkarice Marine Bažulić.

Nedjelju su članovi Glumišne družine Virje obogatili premijerom predstave “Na raskrižju” koja je nastala prema tekstu Stjepana Škvorca, uz prilagodbu na virovsku kajkavštinu Đurđice Krčmar Zalar i odličnu režiju Katarine Franjo. Predstava obrađuje suvremenu temu, u medijima vrlo čestu temu – pad velikih poduzetnika, privatnika, tajkuna. Glavni lik, poduzetnik Martin, kojega utjelovljuje glumac Mario Brcković, dolazi na raskrižje spreman ne doživjeti jutro koje mu donosi bankrot, poniženje pred obitelji, prijateljima i partnerima. U njegovo propitkivanje života miješaju se Mihael (kojeg glumi Danijela Sunara – Jozek), Bog u čijoj je ulozi Vladimir Hrženjak i Lucifer (Zoran Stružan), koji se svaki na svoj način i svojim sredstvima bore za njegovu dušu. Pred glavnim likom se pojavljuju tri kušnje: novac, žene i smrt žene. Kako je dočekao jutro i kako je završila njegova borba između dobra i zla prikazali su nam uz navedene Željko Zalar, koji tumači lik paklenog mužikaša, te Marina Cepetić, Suzana Černy, Sara Ciganović i Mladen Ciganović koji glume žene. Predstava je iznad svih očekivanja, stoga ne čudi podatak da je na Smotri kazališnih amatera u Đurđevcu ova iznimna predstava osvojila nagradu za najbolji tekst (Stjepan Škvorc, Đurđiva Krčmar Zalar), najbolju scenografiju (Vladimir Hrženjak i Katarina Franjo) i najbolju sporednu mušku ulogu (Zoran Stružan).

Predstava je ujedno prijavom na natječaj prošla selekcijski odabir i uvrštena na Festival kršćanskog kazališta koji će se u lipnju održati u Zagrebu.

Fotografije su autorsko djelo Ivana Mandića.