Novosti

Poziv za sudjelovanje na Festivalu žena iz ruralnih područja KKŽ

Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova organizira Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko – križevačke županije 2018. s ciljem afirmacije žena iz ruralnih područja i promocije različitosti života današnjih žena u ruralnim područjima.

Čak je 71 žena iz svih dijelova Koprivničko – križevačke županije sudjelovala u proteklih sedam godina u ovom festivalu.

Posebni cilj ovog projekta je doprinos zaštiti i promicanju ljudskih prava te jačanje položaja žena u društvu i umrežavanje žena radi unapređivanja položaja žene u ruralnom prostoru, razmjene iskustava, znanja i vještina u cilju podizanja kvalitete života u ruralnim područjima Podravine i Prigorja. Bitna je svestranost i kreativnost žena.

Sudjelovati mogu sve žene, koje se bave različitim poslovima: vrtlarstvom, cvjećarstvom, vinogradarstvom, poljoprivredom i stočarstvom, ali i one koje nemaju ni obradivu zemlju ni stoku, koje su domaćice, studentice, umirovljenice ili su zaposlene, imaju vlastitu firmu, domaću radinost, OPG ili obrt. Želimo uključiti što veći broj žena i pokazati različitost života današnje žene u ruralnim područjima, stoji u pozivu. Bitna je svestranost, kreativnost s posebnim naglaskom na njegovanje tradicije, kulturne baštine, izričaja i običaja Podravine i Prigorja. Naglasak je na posebnostima žena. Jedini kriterij je da žene žele sudjelovati. Povjerenstvo za ravnopravnost spolova kao organizator će kroz organizaciju pomoći u promociji i marketinškoj prezentaciji.

Jedna važna napomena – Festival više nema natjecateljski karakter. Stoga će žene individualno, po svom nahođenju osmisliti i urediti štand, kao i svoj nastup. Naglasak je na svemu što je ženama važno, a hrana i kolači su tek prateći element i to u vrlo malim količinama. Uz puno mašte i ideja svaka kandidatkinja prikazuje priču, kojom prikazuje svoj rad, svakodnevni mar, društveni angažman i različitu kreativnost i njegovanje tradicije. Prezentacija je to elemenata koji čine kvalitetnim i sadržajnijim život svake od kandidatkinja. Na priredbi Festivala kandidatkinje mogu nastupiti u narodnim nošnjama, ali nije obavezno. Organizatorica na temelju životopisa i osobnog kontakta te razgovora kod obilaska, priprema priču o svakoj kandidatkinji, tako da ne trebaju strepiti od javnog nastupa. Sve sudionice će dobiti poklone, priznanja za sudjelovanje te priznanja za svoje posebnosti.

Dosadašnja iskustva govore u prilog zadovoljstvu žena, koje su sudjelovale s doživljajem posebnog iskustva uz druženja, poslovne kontakte i ostvarivanje konkretnih poslovnih projekata te stvaranje prijateljskih veza, kao i prilike za promociju njihovih različitih djelatnosti (turizma, kućne radinosti, obrta, poduzeća, OPG-a i sl.)

Pozivamo žene da se aktivno uključe i kandidiraju u ovaj projekt koji potiče žene iz ruralnih područja da postanu svjesne svojih kvaliteta i koje bi pokazale sve ono najbolje što imaju i znaju te pokazale svoju kreativnost, marljivost i svestranost.

Festival će se održati u Sportskoj dvorani srednje škole u Koprivnici, 15. rujna 2018. godine. Zainteresirane se mogu prijaviti putem e-mail adrese: [email protected]