Novosti

Svečano otvorena 5. Međunarodna likovna kolonija Alpe Adria u Hlebinama

Ovog je vikenda u Hlebinama bilo jako svečano. U Društvenom domu je u petak, 18. svibnja 2018. zamjenik župana Koprivničko – križevačke županije Ratimir Ljubić otvorio izložbu slika s 4. Međunarodne likovne kolonije kao i 5. Međunarodnu umjetničku koloniju „Alpe Adria srce naive“. Ova, sada već tradicionalna likovna kolonija održala se do 20. svibnja.

Projekt je zajednički financiran od strane Koprivničko-križevačke županije i Saveza Alpe Jadran, a partneri projekta su županijska Turistička zajednica, Turistička zajednica područja Središnja Podravina, Muzej grada Koprivnice, Udruga hlebinskih slikara i kipara naive, Općina Hlebine, LAG Podravina, Turističko društvo Ptuj i DLU RIFNIK iz Šentjura, Folklorna grupa „Hajdenjaki“ Unterpullendorf i LIKUD-a (A) i Centar za kulturu Letenye.

Brojni umjetnici iz zemalja članica Saveza Alpe Jadran, njih četrdesetak su tijekom tri dana koliko traje likovna kolonija, stvarali su umjetnička djela u formi naive, osobito nasljeđa majstora Hlebinske škole. Cilj ove umjetničke kolonije „Alpe Adria srce naive“ promocija naivne i tradicionalne umjetnosti u regijama članicama Saveza Alpe Jadran.

U ime domaćina, okupljenima se obratio predsjednik Udruge hlebinskih slikara i kipara naive Zlatko Kolarek koji je zahvalio je svima uključenim u projekt, te je gostima poželio dobrodošlicu, dok je zamjenik Ljubić naglasio važnost očuvanja tradicije i promocije naivne umjetnosti kao kulturnog brenda i posebnosti Koprivničko-križevačke županije. Ujedno je zahvalio svim naivnim umjetnicima koji predano rade na novim djelima te je sudionicima kolonije poželio da steknu nova prijateljstva i nove ideje za buduću suradnju.

Načelnica Općine Hlebine Božica Trnski poručila je kako je umjetnost ta koja nas sve oplemenjuje te kako je ponosna na suradnju koja je ostvarena sa svim partnerima i gostima iz inozemstva.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su KUD Hlebine i Najstareši hlebinski mužikaši, a nakon službenog otvorenja, druženje se nastavilo uz međusobno upoznavanje umjetnika, razgledavanje slika, pjesmu i ples.

Subota je bila rezervirana za umjetničku koloniju koja se održala u Društvenom domu u Hlebinama, a gostima je priređen i izlet na bajkovito jezero u Gabajevoj gredi gdje su se orkijepili kod ribičkog doma ŠRK “Drava”, dok je u nedjelju nakon završnog dijela umjetničke kolonije organiziran posjet Starom gradu u Đurđevcu gdje su gosti imali prilike uživati u izložbi u Galeriji Stari grad, te nakon ugodnog zajedničkog druženja krenuli svojim domovima. Time je još jedna umjetnička kolonija uspješno privedena kraju.