Novosti

Bili smo na Interslastu u Termama Tuhelj

U utorak, 16. listopada u Termama Tuhelj svečano je otvoren 7. Interslast, međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva. Na ovom, jednom od najvažnijih slastičarskih događanja u našoj zemlji predstavljena je destinacija Središnja Podravina, koju je predstavila direktorica Elizabeta Milanović Glavica ispred turističke zajednice područja „SredišnjaPodravina“ s naglaskom na Međunarodnu manifestaciju Virovsku Prkačijadu koju supredstavili Društvo žena Virje i predsjednica Jasna Šignjar, Dražen Đurišević inačelnik Općine Virje Mirko Perok. Događaj je uveličao svojim prisustvom župan Darko Koren sa suradnicima.

Ukupno se prijavilo čak 70 ekipa i pojedinaca sa 120 raznih slastičarskih delicija. U natjecateljskom dijelu sudjelovali su slastičari iz Francuske, Velike Britanije, Italije, Paname,Slovenije, Njemačke, Turske i Hrvatske. Posjetitelji su imali mogućnosti kušati brojne slatke delicije kroz degustacije, a tajne slastičarstva mogli su otkriti putem radionica i predavanja, koja su se održavala tijekom čitavog dana.Posebni dio kongresa bio je namijenjen tradicionalnim slasticama gdje u sklopu čega se održalo natjecanje u pripremi i izradi izvornih hrvatskih savijača u čak pet kategorija.

U kategoriji seniori za„Najkreativniji rad u natjecanju Pastry cup of Croatia“ srebrnu nagradu osvojila je Josipa Rasinec iz Virja koja je izradila Virovsku tortu te dobila pohvalu od ocjenjivača za detalje koje je svojeručno izradila.

Društvo žena Virje je predstavili podravsku mazanicu, kao nematerijalno kulturno dobro republike Hrvatske i Virovsku prkačijadu, najveću manifestaciju prhkih kolača u županiji. O Virovskoj prkačijadi govorio je i načelnik Općine Virje i predsjednik turističkezajednice područja „Središnja Podravina“ Mirko Perok, koji je nakon predstavljanja manifestacije pozvao predstavnike „Slatke Istre“ na predstavljanje slastica sljedeće godine u Virje.

Cilj ovog kongresa je očuvanje i zaštita tradicionalnih slatkih jela, a na zanimljivom okruglom stolu raspravljalo se i o dva ključna problema – problemu zaštite izvornih slastica i manjka kadrova u slastičarstvu. U sklopu kongresa održano je natjecanje slastičara Pastry CUP of Croatia te natjecanje srednjih slastičarskih škola s područja Alpe Jadran i zemalja bivše Jugoslavije. Posjetitelji su mogli pratiti ocjenjivanje gotovih jela, kušati ih i uživati u bogatom popratnom programu u sklopu čega su priređene degustacije vina i domaćih proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.