Novosti

U Molvama održano jedanaesto hodočašće sv. Filomeni

Jedanaesto po redu hodočašće svetoj Filomeni u Molve održano je danas, posljednje subote u mjesecu, u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Molvama. Središnje slavlje bilo je pod svetom misom u 11,00 sati. Nakon svete mise, hodočasnici su imali mogućnost pokloniti se Majci Božjoj Molvarskoj u Zavjetnoj kapelici Majke Božje Molvarske koja se nalazi nedaleko od crkve. Na hodočašću su se osim molvaraca pridružili hodčasnici iz okolnih župa, ali i brojnih gradova i sela Dalmacije, Zagorja, Primorja…

TKO JE BILA SVETA FIL0MENA?

Sv. Filomena bila je grčka princeza, djevica i mučenica, koja je živjela na prijelazu drugoga i trećega stoljeća nove ere. Potječe iz kraljevskeobitelji poganske vjere. Ta obitelj nije mogla imati djece, a da dobiju potomstvo pomogao im je pokršteni liječnik iz Rima – on je potaknuo kralja i kraljicu na krštenje obećavši im potomstvo. Oni su prihvatili kršćanstvo i ispunila im se želja. Filomena je od najranije dobi odgojena u kršćanskoj vjeri te je svoj život darovala Kristu zavjetom čistoće i djevičanstva.Kad je Svetoj Filomeni bilo 13 godina, njezini su roditelji bili pozvani u Rim na audijenciju k caru Dioklecijanu, koji je promatrao samo mladu Filomenu i zatražio njenu ruku. Roditelji su s radošću prihvatili carev prijedlog, ali Filomena jeto odbila ne želeći prekršiti svoj zavjet. Nikako ju nisu razuvjerili te je završila u tamnici, gdje je doživjela viđenje Bogorodice s Božanskim Djetetom i ohrabrena u trpnji.Da prisili svetu Filomenu na popuštanje naredio je Dioklecijan i javno bičevanje. Naredio je da joj se skine sva odjeća te da ju golu svežu na stup. Kako Filomena nije pristala na nove ponude, car je naredio da se djevojka ubije, ali to nikome nije uspjelo – jer su je spašavali anđeli – i zato su joj odrubili glavu.Tijelo sv. Filomene bilo je pokopano u rimskim katakombama, gdje je bilo punih 1.500 godina u tami, sve dok ju nije otkrio neki župnik kojemu jeobjavila svoj život, ime, kao i način mučenja i smrti. Otkad se vratila u svjetlo dana, raste broj njenih štovatelja. Mnoge su crkve i oltari podignuti u njezinu čast.

SVETA FILOMENA U MOLVAMA

Kip sv. Filomene, koji se nalazi u molvarskoj crkvi jedan je od rijetkih kipova ove svetice u Hrvatskoj. Sv. Filomena je zaštitnica mladih, a posebno čistoće i djevičanstva. Pored životne vrlo je uzbudljiva i priča o ponovnome otkriću njezina kipa. U molvarskoj Župi kip sv. Filomene bio je godinama zatvoren u podnožju pokrajnjeg oltara koji je posvećen sv. Antunu. Kip je iz Tirola 1900. godine nabavio tadašnji župnik vlč. Blaž Tomašić. Nakon 1965. sveta Filomena je uklonjena iz kalendara, i oltar koji se nalazio u Molvama bio je zatvoren i zaboravljen sve do 2005. kada je slučajno opet otvorili oltar u kojem se nalazio kip sv. Filomene u ležećem položaju. Početkom 2008. godine molvarski župnik fr. Ivan Poleto je iz Italije donio relikvije (komadić ostatka iz sarkofaga u kojem se čuva tijelo svetice) sv. Filomene te je nabavljen za Župu i novi relikvijar.