Novosti

Uspješno održana 3. Virovska prkačijada

Međunarodni festival izvornih kolača – 3. Virovska Prkačijada svake godine donosi nešto novo te je ove je godine okupio brojne posjetitelje i ljubitelje slastica.
Program je započeo u DV „Zrno“ i OŠ prof. Franje Viktora Šignjara, u popodnevnim i ranim večernjim satima gurmani su došli na svoje uz kulinarski show Steve Karapandže, legende gastro marketinga i najpoznatijeg promotora kuhanja. Središnje priredbe održavale su se na središnjem trgu u Virju. Tamo su se, uz brojne posjetitelje, okupila i najveća domaća i svjetska slastičarska imena iz Velike Britanije, Rusije, SAD-a, Malte, Armenije, Albanije i Bosne i Hercegovine koji su prikazali umjetnost izrade tradicijskih slastica svojih zemalja. Isto tako, ovdje su se predstavile domaćice i društva žena sa svojim najboljim prkačima, jer je Prkačijada kao manifestacija i zamišljena kao kao smotra domaćih kolača – prkača koja, pored edukativnih sadržaja, ima i natjecateljski karakter, s ciljem očuvanja običaja pečenja starinskih kolača i izvornih recepata. Domaće snage branile su brojne udruge žena s područja županije, pa je tako priznanje za najbolju platu prkača dobilo je Društvo žena Virje, druga je bila udruga „Rozine“ iz Koprivnice, a treća Udruga žena „Kalnovičice“. Najbolji prkač izradila je Udruga žena Novigrad Podravski, druga je bila Udruga žena Herešin, a treća Udruga „Napredna žena“ Babotok.


Povelje o suradnji potpisali su Općina Virje, Savez kuhara Malte, organizacija Taste of peace i Udruga Renato, a hrvatski carving reprezentativci Dražen Šafar, Marija Bošnjak i Ivan Đukić te podravski umjetnici u carvingu Zlatko Sedlanić, Ksenija Sedlanić i Ivan Marčinko pokazali su kako nastaju vrhunske kreacije od voća i povrća.
Prkačijadu su posjetili i župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar i saborski zastupnik Damir Felak.

Načelnik Općine Virje Mirko Perok, izrazio je zadovoljstvo manifestacijom te kazao kako je Prkačijada izuzetno važna za očuvanje tradicije naših starih.
Predsjednik Stručno-organizacijskog odbora Dražen Đurišević smatra kako su prkači privukli i nešto mlađu publiku, a svoje oduševljenje ovom manifestacijom svjetskog karaktera izrazio je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, naglasivši kako postoji mogućnost suradnje između dvije županije po pitanju sličnih događanja.
Visoki pokrovitelj 3. Virovske prkačijade bili su Ministarstvo turizma i svjetska organizacija Taste od peace, pokrovitelji Ministarstvo gospodarstva, Hrvatska turistička zajednica i KKŽ, županijska TZ, TZpodručja Središnja Podravina te stručni pokrovitelji Hrvatski kulinarski savez i Savez slastičara Hrvatske. Suorganizatori su bili OŠ prof. Franje Viktora Šignjara Virje, DV „Zrno“ Virje, Društvo žena Virje i obitelj Dragutina Šklebara, dok su glavni sponzori bili Dergez i koprivnička prehrambena industrija.
Uz koncerte tamburaške glazbe, u Narodnoj je knjižnici u Virju predstavljena izložba „Živo vrelo tradicije“ na kojoj su izloženi ručni radovi članica Društva žena Virje.

n